MENARI DALAM PERSPEKTIF ISLAM


Akhirnye setelah 3 bulan lbh sunyi tanpa ada sebarang berita, akhirnya ada gak post baru...ehe...actually i have my own reason utk nape lama tak kuarkan post baru, tu nanti saya cite dalam lg satu post. Skrg nie saya nak jelaskan sejelas-jelasnya tentang menari, hukum menari dalam agama kita Islam.

Kenape/Ape yg membuat saya tertarik utk buat post berkenaan benda nie?

ni jawapannya...
  • pertamanya sbb tak tahan tengok certain2 people(guys) nie "teruja" sgt2 bila tgk orang menari. Bila nak start je tarian, ha kelam kabut cari port yg best utk tengok...aduhai...bila dah dapat tgk plak, ya Allah mcm2 reaksi timbul..gila btul...seriusly gile...x malu sungguh...aduh...
  • second sbb saya rasa maybe mereka2 yg menari dan mereka2 yg incharge pasal menari nie taktau kot hukum menari dalam Islam. Harapan saya lps nie mereka dapat ikut ape yg telah digariskan dalam Islam dalam bab menari nie.
  • third sbb saya nk yg terbaik utk semua, tak sanggup tgk perempuan dilihat, diperhati oleh mata-mata insan yg bernama lelaki dengan pandangan yg korang faham sendiri la ye. Orang cakap lelaki ni imaginasi tinggi..ehe..ayat saya td tu bkn nak fire lelaki je, tp nak bantu dua2 belah pihak. ok? ehe...
  • fourth sbb kat sini ada tarian...ehe...simple reason
ok...lets start =)

firstnye, saya nk cakap pasal dalil. Ada tak dalil yg menjelaskan tentang menari nie? agak2nye ade tak? ehe...mestila ada...ada dua jawapan yg bole kita pakai bilamana kita bertanyakan tentang boleh ke tak menari nie:

  • pertamanya boleh, tapi dengan syarat
  • keduanya tidak boleh(HARAM)! dengan MUTLAK!
first jom kita tengok pada jawapan yg pertama, boleh tp dgn syarat. Ok, kita petik satu dalil dari dalam Al-Quran yg bermaksud :

"Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. (an-nur:31)


ok....dapat lah disimpulkan bahawa wanita boleh menari didalam satu2 majlis itu tetapi didalam majlis tu hanya dikalangan mereka sendiri. Plus lagi satu, asalkan takde benda2 atau alat2 yg membolehkan selain dari wanita dapat melihat tarian tersebut. Fahamke ayat saya tu? uhu...maksudnye takde webcam ke, atauuuuu...haaa tengok2! faham pun! ehe....takyah bg contoh panjang2...

Seterusnye kita tengok plak jawapan kedua yakni HARAM, dengan mutlak!
Dalilnye berdasarkan dalil yg atas tu jugak yg mana jika tarian mereka tu dipertontonkan kepada orang2 yg tidak disenaraikan dalam dalil tu, maka! tariannya HARAM!
Senang je kan? ehe...

ok...cukup dgn borak2 pasal dalil2,harap semua boleh terima. Sekarang kita borak2 secara kasual plak. Ni sebab saya nk cakap dalam ayat yg semua mudah faham, and saya nk terangkan keadaan sebenar yg maybe mereka2 yg terlibat dalam tarian nie tak nampak.

emm, firstnye bilamana kita refer pada tarian nie, tambah2 dizaman kita sekarang nie gerak langkah tarian tu takkan lari dari lenggang lenggok,liuk lentok, rite? maybe bg si penari, tu just gerakan biasa je, tp bg si penonton especially lelaki, gerak2 yg camtu sgt2 takleh...uhu... faham la kan? Sungguh, percayalah, certain2 step tu dapat buat si lelaki yg tak kuat hati tu terbangkit nafsunya. Kalau saya la, saya malu, tp taktaula kot2 ada yg suka sbb dapat buat lelaki rasa camtu, nauzubillah...uhu...utk si lelaki, tolonglah, seandainya korang rasa lain mcm je, better tundukkan pandangan, lari jauh2 dari acara tu buat sementara sampai tarian tu abis...uhu...

~~hukum dalam islam bkn bersifat mengongkong,
tp lebih bersifat preventive~~

second...saya nak sentuh bab pakaian. Dalam islam kan dah cakap, tutup dada...time training ok je pakai tudung cantik2, memenuhi syarat la, but then time perform depan orang ramai, dia dah jd lain dah, "tu diaaaaa hangggg" bak kata orang utagha. ahaha....ha, tak pasai2 tudung dia transform jd ciput cinonet cukup2 utk tutup rambut atas kepala dia ja..dada dah tak tutup dah, adoi la..eh2, kuar loghat utagha plak..ehe..naseb baik tak loghat kelate...aha..emm, yg lagi teruk plak silap2 time training pakai tudung, time perform tudung dah terbang ke mana ntah...

Ingatlah...Allah dah pesan, jgn mendekati zina...
Dalam bab nafsu nie bg yg si lelaki, ingt nie, korang tgk tu dah masuk zina mata, zina hati sbb mengangan-angankannya,zina kaki sbb melangkah...mcm2...

saya ingt lagi dulu time skolah menengah...ustaz saya, ustaz azli...satu hari tu ada majlis kat dewan skolah, then ada tarian, saya time tu jahil lg, tp actually dalam hati tu ada rasa tak sedap hati gak, at that time juz rasa camtu je,taktau kedudukan sebenar tarian tu mcm mana dalam islam .. so saya tgkla tarian tu, best! ahaha...but then ustaz azli ni dtg sebelah saya, dia cakap "heikal, kita boleh tengok ke menari yg macam nie ni?" saya jawab "taktaula ustat"...the dia cakap " kita takleh tengok, anggap diorang tu mcm budak kecik,taktau ape2" ...pastu dia blah...

haaa....so saya rasala ustaz saya tu jelas cakap yg kesimpulannya takleh tengok dan bg si penari plak ustaz saya anggap diorang mcm budak kecik,meaning takta
u pape, taktau yg menari depan khalayak umum yg ada orang bukan muhrim ni takleh...tetapi...kalau dah tau, kene la elakkan...kita yg tau harus menyampaikan kepada yg taktau...mengajak kepada kebaikan...


ok...now for da consequences dari post saya nie..ahaha...
nanti maybe sipenari2 dan diorang2 yg ajar menari kat sini yg kenal saya akan pandang saya lain mcm or yg baik tu berterima kasih ke atau yg seumpama dengannya...setakat yg saya tau diorang yg involve dalam tarian kat sini,tempat saya nie boleh kata semuanye saya kenal, kawan...

tapi!

saya sikit pn tak kisah korang nk pandang slack ke, mengata ke...ape2 je la...silakan...ehehe...saya senyum je...but one thing dat u all should know, semua yg saya cakap nie adalah benar, saya dah buat research saya sendiri, bukan semata2 bergantung pada cakap ustaz saya...so, kalau ada yg still nk argue, saya sikit pn tak ter
tarik, sbb tu jelas menampakkan kekerasan hati dalam menerima apa yg sudah jelas dalam Islam...ingt, antara agama dan budaya, siapalah budaya utk nk diutamakan jika dibanding dengan agama....


sungguh disini saya tak berniat utk bermusuh dengan sesiapa, mcm yg saya cakap sebelum nie dalam reasons nape saya buat post nie, niat saya adalah saya
nk yg terbaik utk semua...


ok la...dats all for now!
salam....




15 comments:

dr.radzi said...

fuh....beraninya anda ye? bagus2...
kita menyampaikan bagi pihak lelaki. nak teima atau tidak itu terpulang. tapi itu la yang kami rasa....kan3? hehe....syabas2. jgn mrh di ye kwn2?????!!! hehe....

F33D3R said...

GoOd post hekal,hop sume bole dpt msg y nk dsmpaikn,y baek kite amek k.

astaghfirullah,aku pn mebi tmasuk org y tgk tarian2 ni tp jrg nk rs pape,hop dpt brubah la pasni.tq hekal,hoho.

hekenawang said...

to : dr.radzi-ber'anda'2 plak dgn saya..ehehe
to: f33d3r- emm,juz mengharap yg terbaik tuk semua..uhu

Rafahiah Haron said...

yerp, a very good post.. saye agree 100%. jgn risau org takkan mrh punye. dah ckp baik2 cmtu takkan nak mrh kot..kecuali mereka yg keras hatinya..

kalo saye as a perempuan yg buat post cmni,mungkin la ada perempuan lain mrh..hmm..

hekenawang said...

emm...tak risau pn bab orang nk komplen2...cuma, post nie maybe berape kerat je yg baca...ntah2 tak tersampai mesej...

hambaNya said...

bagus post ni, alhamdulillah..

cuma nak tanyalah, kdg2 org yang menari ni bkn x tahu hukum, cara mereka defend diri sendiri ialah dengan mengatakan budaya harus dipertahankan kn.
n then diorg kata apa salahnya menari kalau still menjaga, buat simple2 je,camtu.camna tu?
[xtau apa yang 'dijaga' tu,dah menari tu menari la jugak kan&_&]


kirenye bukan mereka tak tahu kalau menari ni ramai laki akan pandang tp ttp jugak nak menari atas alasan pertahan budaya [walaupun ada orang dah explain]

camna tu??

hekenawang said...

emm...firstnye kita tengok pada apa yg pernah disebut oleh syeikh nasirudin al-albani, ape yg disebut ialah:

"jika tariannya tidak diiringi oleh kegemaran dan hanya merupakan bahagian dari lambaian tangannya dan tidak disertai gerakan atau gelekan atau yg sejenis dengannya yg boleh menggerakkan syahwat atau pn menimbulkan syubhat, tarian ini tidak apa2 jika memang benar namanya tarian"......

emm....ok...saya anggap awk fhm ape yg disampaikan oleh syeikh nasirudin al-albani tu...mslhnye skrg ialah, bg saya, bila mana kita tengok pada tarian, ye la even dia ckp dia jaga n buat simple2, tp adakah kita tau simple2 dan 'jaga' tu conform dapat elak dari timbul rasa syahwat dikalangan mereka yg melihat? tak kan? kita taktau ape hati n perasaan orang yg melihat tarian tu...bila mana ckp pasal syahwat plak, kita nie yg lelaki nie, bukannye mcm lelaki time zaman rasulullah tu, kita nie bknnye kuat sgt hati..uhu...kan3?

emm,kita akui yg budaya tu penting utk dipertahan...tp mcm yg saya cakap, apelah yg ada pada budaya jika nk dibanding dengan agama...di akhirat nanti adakah Allah akan hisab kita atas nama budaya? atau Dia akan hisab kita atas nama agamanya? mana satu?

emm,terjawab tak? ehe...saya nie bknnye bnyk sgt ilmu...saya jawab setakat yg termampu...

hambaNya said...

emm..kalo tanya saya, insyaAllah saya faham,tp rasanya tak mungkin dlm tarian hanya tangan yang bergerak kan3[n x smestinya tangan tu x mampu mgerakkan syahwat ek?]

harap2 org yg handle msb tahun dpn bacala post ni..sbb alasan mereka mereka nak buat tarian yang 'menjaga'..hmmm.

kita?em,saya bukan laki..hohhoh.

smoga hati-hati yg masih tertutup dibukakan olehNya.amin...

hekenawang said...

emm...ape kata awak tlg promo post nie kat diorang2 yg incharge psl msb nie...ehe...

Anonymous said...

salam:)

alhamdulillah,syukran atas postnya.entah kenapa nowadays persembahan tarian yg melibatkan pelajar perempuan seperti persembahan wajib dalam setiap acara.sedih dan terkilan sebab kawan-kawan ramai join namun x punya kekuatan untuk tegur directly. jadi, nak mintak ambik sikit2 hadis-hadis dr entry anta untuk ana masukkan dalam blog ana ye.harapnye kawan2 ana yg baca terbuka hati utk tidak menari lg sebab kdg2 bukan kwn2 ni xtau hukum tp tahlah..mintak izin anta ambik hadis n sebagainya juga di'link' kan address blog anta dalam blog ana ye:) syukran katsiran

hekenawang said...

emm....salam perkenalan...siapekah? kenal ke? ehe... :)

Anonymous said...

:) x kenal rsnya..mintak izin blog anta di'link' kan ye serta beberapa pendapat dan ayat Quran tu:)

hekenawang said...

ooo....emm...boleh je... :)

Anonymous said...

alhamdulillah..syukran katsiran.jzkk:)

sOmEtHiNg AbOuT aCaDeMic.. said...

lagu permata is the best..!!!