Couple? kapel? Couple? kapel?....


kalau kita bukak laman web yg membincangkan tentang agama, pasti akan ada ruangan "remaja" dan kemudian dalam ruangan ni, takde benda lain yg dominant yg dibincangkan melainkan isu kapel ataupun bercinta...

pernah sekali sewaktu saya dalam chatroom iluvislam(beberapa bulan lpsla, skrg chatroom dh di closed,huhu), ada sorg ni cakap nk bincang isu kapel2, but then moderator yg kebetulan ada skali waktu tu trus cakap " isu kapel lg? haish"....so jelaslah isu ni mmg popular n sampai ada yg meluat sbb skit2 kapel, skit2 cinta...

Apa yg saya akan luahkan selepas ni tulus dtgnya dari dasar lubuk hati saya.

Bg saya, utk mereka yg terpelajar, sememangnya tahu sgt yg kapel ni takde pn dalam Islam...
tengok cite "ayat-ayat cinta'? Fahri tu cakap " in Islam we didn't recognize couple"..Mmg betul apa yg dia cakap. So dah taukan yg kapel ni xleh? Tp kenape degil sgt? Kenape susah sgt nk terima?

Terus terang sini...
Saya juga pernah bercouple...saya juga tahu rasanya bilamana dalam hati ni mula adanya CINTA pada seseorang tu...setuju x kalau saya kata cinta tu indah? mesti xkan? sbb cinta tu lebih lg dari indah, senang kata takde word pn yg dapat describe dengan tepat mcm mana hati rasa bila adanya cinta tu dlm hati tu...kan? dan lg satu, saya juga pernah rasa pengalaman guna panggilan mcm "sayang"2 dgn si dia, ber"abang"2, "honey"2 ke, "baby"2 ke, hihi...tu kes manja lebih...seriously semua tu saya pernah lalui...bestnya tu mmg x dapat nk describe la...betul x?

tapi alhamdulillah, saya tak pernah bersentuhan dgn dia...something yg bila difikir2, rasa syukur sgt2 skrg nie sbb x pernah buat...

and....
alhamdulillah skrg saya dah berubah,so apa yg akan saya sebut lepas ni adalah pandangan dari seorang yg pernah couple tentang isu couple yg jelas2 xde dalam Islam.

Pada pendapat sayala..

diorang yg couple ni susah nk terima kenyataan about kapel ni sbb mcm yg saya dah cakap sblm ni berkenaan cinta tu, tentang bestnya cinta tu. Bg saya, syaitan tu tgh bermaharajalela dm hati tu, buat diorang layan perasaan cinta tu. Bila dilayan, rasa bestla, sape xnk rasa best2 nikan? hihi...ditambah plak perasaan tu dilayan dgn mereka yg bukan muhrim, lain jantina...telah menjadi fitrah manusia, lelaki akan tertarik dgn wanita dan wanita akan tertarik dgn lelaki. Bilamana saya kata fitrah, ianya sesuatu yg tak dapat kita tolak.

Apa yg bezanya disini ialah mcm mana kuatnya hati serta iman seseorang tu untuk guide fitrah tersebut, yg akan bawa fitrah tu samada terarah ikut jalan yg betul atau tak betul. Perkara yg sebetulnya yg patut kita tegaskan dalam hati ialah dalam isu couple ni, fitrah tu kita dh bawa dia ikut jalan yg salah sbb adanya kalimat ni " bukan muhrim" dalam kapel ni.

Apa yg saya perhati, orang yg kapel ni, bila diberi tazkirah, sebut psl kapel ni xleh dlm Islam, diorang ni akan senyap je, ada yg tunduk malu...Bagusla sbb at least diorang tau jauh dlm hati diorang yg kapel ni xleh, cuma bg sayala, diorang juz x cukup kuat lg hati untuk mengatakan kpd diri diorg sendiri yg kapel ni xleh. Saya sentiasa mengharapkan yg terbaik bg diorang. Kalau saya dulu, takde sape pn nk bg tazkirah psl cinta2 or kapel2 nie, huhu...nasebla saya nie rajin baca artikel bab kapel2 nie.

Oh ye...lagi satu...

saya nak sebut psl rindu2 nie...ha, benda nie mmg wajibla ada or disebut oleh diorang yg kapel2 nie dgn psngn masing2...x yah tipu la, saya pernah rasa, pernah sebut...hihi...

ok camni..
kita semua selalu dgr terjemahan ayat quran yg sebut :

" dan janganlah kamu mendekati zina "
~~al israa' - 32~~

ingin saya tegaskan the word " MENDEKATI ". Allah guna perkataan mendekati dalam laranganNya nie, Allah tak guna perkataan "membuat". Taukan beza membuat dgn mendekati?
kalau kita bayangkan ada sebiji bola, kalau kita sebut membuat tu kita boleh bayang kita terlibat dgn sesuatu so dalam hal ni seolah2 kita tgh pegang bola tu, kalau mendekati plak, apa yg akan kita bayang ialah kita berdiri berdekatan dgn bola tu, tak sentuh pn lg. So, nmpk x range dia?

Bilamana kita refer pada ayat surah al-israa' tu, Allah state jgn kita dekat pn dgn zina. First kita sebut dulu zina apa yg paling orang tgh kapel ni tak nmpk iaitu zina hati. Mcm mana plak zina hati? Hati ni boleh berzina dgn merindui, mengingati and membayangkan si dia. So dah clear psl zina hati kan? Then Allah sebut, jgn dekati zina. So, lets apply this pada penjelasan saya psl zina hati tadi. Bila di apply, ia membawa maksud jgn kita dekati zina hati tu, then ia membawa kita kepada the word "couple" pulak, tempat bertakhtanya zina hati ni. Ingt lg psl range2 yg saya sebut td? Ha, so untuk tidak dekati zina hati ni, secara automatik kita jgn dekati kapel!!! Senangkan? hihi...tp saya tahu n sedar, senang sebut, tp susah utk diterima...

Jgnlah plak nanti ada yg x puas hati, pegi kata yg dia tak sentuh si dia la, tak pernah itula, ini la, ...ingt, niat tu tak pernah sekali pn menghalalkan cara. Saya sebut ni bukannye sbb ape, fhm sgt org yg kapel nie. Saya sendiri pernah terdetik dlm hati konon2 nak bercinta cara Islam la...ceeee~~~ hihi...kononnye taknak berduaan, kalau nk kluar g makan msti kene ada org ketiga, taknak berdua la katakan...pastu taknak selalu jumpa, nak jaga distance la konon, takut nanti buat zina mata, mulut ke...cee~~~...but still, mcm yg saya cakap td, niat tu tak pernah menghalalkan cara.

ha lg satu, jgn plak nanti ada je yg cakap, " saya mmg nk kawin dgn dia". but then dalam pada tu still buat bnda2 yg dilarang. Nk kawin tu, kawin la, takde kene mengena dgn boleh berdua2an sblm kawin tu...ni lg satu contoh dgn apa yg saya kata niat x menghalalkan cara.

Di akhir ni...
Ingin saya katakan, saya tahu semua ni mmg susah sgt nk diterima bg yg kapel la. Saya sendiri susah nk terima semua ni, it takes me for about 2 weeks to finally make my decision about cinta yg ada dalam hati saya, about what i'm going 2 do utk elak dari ada rasa rindu n semua ni la, huhu...apa yg ingin saya katakan ialah, kekuatan tu bkn utk ditunggu, tp ia sesuatu yg harus dibina, phrase yg saya curik dari artikel "untukmu"...hihi...

ha, kalau rajin tu bacala artikel "untukmu" tu, ada dlm blog saya ni, post saya dlm bulan jun..actually artikel ni yg betul2 menyedarkan saya, hopefully it'll do da same thing 4 u out there, utk yg kapel la...hihi...

(hah, sblm pape jd!!! ni saya nk state kan kat cni yg semua post2 saya sblm nie especially sajak "Awak" tu, takde kene mengena pn dgn saya ye, dahla dlm blog ni bnyk sebut psl cinta2,huhu...saya x buat sajak title "awak"tu masa lps saya sedar yg kapel ni slh, k? yelakan, sajak tu sound mcm org yg sedar kapel ni slh, tp sebetulnya sajak tu saya buat time baring2, haha, bosanla katakn, tu pn dh lama lps saya sedar yg kapel ni slh...ha,cuak betul dgn korg nie,kalau x sebut nie, satg ade je yg sindir2, haish...hihi)


~~~hekenawang~~~

4 comments:

raja said...

salam..best gak ursah pak heikal ni.hehe

Anonymous said...

salam thank ya...
saya juga pernah bercinta tapi cinta itu memang x seindah yg dikhabarkan...
boring sesgt, nasib baiklah sy sedar awal....
rindu??? memamg menyakitkan...
entah la isu couple ni x kan habis dari menjadi bual bicara remaja..
sabar jelah ek...

hambaNYA said...

salam....
tahniah atas posting yg menarik...
hihihi..
keep going writing k

p/s: cinta terindah hanya PADANYA

seeker said...

salam..

hehe,sy mnerima bhawa kapel itu haram..tp buat ms skrg sy da terlanjur kapel,maka sy mngusahakn ntok nikah scepat mgkin n hop dapat la.Alhamdulillah,skrg sy n die da dpt permission dr parents nk nikah tym blaja ni.hop xde la mslh y halang lg pasni=)

hop jalan y sy pilih ni xmbuatkn sy trus bsalah n bdosa, sbalikny mnuju ke arah kbahagiaan dunia n akhirat, amin.

p/s:hekal,doakn aku ye,hoho.