BERCINTA UNTUK SYURGA


Cinta, seindah gemerlap sang mentari yang melambai di kaki laut tatkala bebintang kian menampakkan diri. Hadir, bukan atas kehendak diri, tetapi atas kehendak-Nya yang Maha Pencipta. Untuk itu sedarilah, cinta itu bukan satu, kerana ia milik Allah, penentu segala, memberi petanda cinta itu rahsia milik-Nya.

telah ku layarkan butiran harapan
di alir sungai kecil air mataku
mengharapkan setitis kepastian
di dalam pencarianku

Harumnya kelopak cinta hanya akan terhidu seandai pelangi ad-din menjadi perhiasaan, dan cinta yang indah pastinya cinta yang menjanjikan syurga di alam sana. Pastinya bagi kita yg bergelar insani, sememangnya mendambakan kebahagiaan dan kebahagiaan itu adalah bebayang bagi yang bernama cinta.

Bercinta untuk syurga?

Ya, bercinta untuk syurga. Sahabatku, biarlah tatkala tangan yang lembut itu, kau sentuh buat pertama kalinya, membuahkan bibit-bibit pahala dan bukannya dosa yang sememangnya lebih hitam dan kelam. Dan sahabatku, biarlah tatkala bibirmu yang mengucup dahinya dan hidungmu yang menghidu wanginya, disisa-sisa hidupmu bersamanya akan menjanjikan bagimu wangian syurgawi dan kucupan sang bidadari. Sungguh sahabatku, semuanya ini janji tuhanmu, tuhanku juga. Dan kita berdua tahu, Dia tidak akan mungkir akan janji-janjinya.

Dan ingin ku ingatkan, semua itu bisa saja menjadi dosa seandainya cincin kalimat belum tersemat di jarinya. Sekiranya itu yang menjadi sasaran nafsumu, nescaya engkau bercinta bukan untuk syurganya. Aku hanya menasihati, selebihnya terserah imanmu, tidakkah engkau ingin gapai kemanisan hidup? Tidakkah ingin kau gapai pesona syurgawi? aku inginkan semua itu, dan aku yakin engkau jua sama.

Setiap yang tercatit dikala engkau bersamanya selepas alam pernikahan, adalah pahala. Gembiranya dia bersama dirimu, adalah pahala. Gurau sendamu bersama dirinya, adalah pahala. Belaianmu pada dirinya, adalah pahala. Sungguh, tidak tertulis olehku disini akan semuanya. Kurniaan-Nya begitu luas. Subhanallah...

Tapi....

Gembira, gurau senda, tidak mungkin akan engkau kecapi sepenuhnya andai semua ini telah pn kau lalui sebelum dirinya halal buat dirimu. Itu kepastian dariku. Dan dikala itu, pudarlah seri hidupmu. Namun, ku tetap akan berdoa memohon kebahagian akan tercurah buatmu, di dalam hidupmu, sepanjang hidupmu.

Untuk itu, marilah kita mengejar syurganya demi kemanisan hidup yang kita idam-idamkan.

Bercinta untuk syurga...


~~~ hasil nukilan hekenawang~~~2 comments:

Anonymous said...

salam...
bercinta untuk syurga....
ceritanya seindah tajuk yang di beri...
percaya cinta selepas perkahwinan lebih suci dan halal...

hekenawang said...

thanks =)
yup...betul tu